Niektórzy często klasyfikują pizzę, jako półprodukt, ale czy to prawda? Warto zwrócić uwagę, że historia potrawy ma ponad sto lat. W tym samym czasie ciasto na prawdziwą pizzę należy przygotować ręcznie. Oczywiście supermarkety sprzedają różne półprodukty, zbyt odważnie nazywane pizzą, ale nie mają one nic wspólnego z prawdziwym włoskim daniem.
Czy warto jeść pizzę na śniadanie?
Dietetycy zwykle polecają jeść płatki śniadaniowe lub jajka na śniadanie, wielu grzeszy i je kanapki, ale pizza? Ale znany amerykański dietetyk stwierdził, że jedzenie pizzy na śniadanie jest nawet zdrowe. I oto, dlaczego.
- Zawiera białko
W pizzy jest ser, co oznacza białko, którego organizm potrzebuje, aby dostać wystarczającą jego ilość. Dlatego jeśli ktoś zje kawałek pizzy przed 10 rano, posiłek będzie nie tylko smaczny, ale także zdrowy. W takim przypadku ciało jest nasycone i nie sięga się po kolejne przekąski.
- Tłuszcze zamiast cukru
Kawałek pizzy zawiera więcej tłuszczu i dużo mniej cukru niż większość produktów śniadaniowych. Jest to o wiele lepsze niż zatkanie ciała słodyczami.
- Węglowodany
Pizza zawiera białka, tłuszcze, a także węglowodany, czyli zrównoważone śniadanie. Najważniejsze w tym przypadku jest nie nadużywanie, czyli nie należy zjadać całej pizzy naraz. Chociaż oczywiście trudno się oprzeć.
Trzeba zwrócić uwagę na skład produktów. Wiele może się zdziwić, że średnio kawałek pizzy zawiera tyle kalorii, co miska tak popularnych płatków z mlekiem. Ale jednocześnie nie ma białka, tłuszczów, warzyw, czyli stałych węglowodanów i cukru. Popularność pizzy wśród różnych grup ludności na całym świecie rośnie z każdym rokiem. Można śmiało powiedzieć, że pizza jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przez ludzi potraw. Można ją zaklasyfikować, jako potrawy uniwersalne z godną pozazdroszczenia różnorodnością smaków.
Dobra pizza oparta na zdrowych składnikach
Kuchnia włoska i śródziemnomorska są uważane za jedne z najbardziej zdrowych. W końcu potrawy, które pojawiły się na terytorium Włoch, różnią się nie tylko wykwintnym smakiem, ale także przynoszą organizmowi wiele korzyści. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na ciasto. Jeśli pizza jest pieczona zgodnie ze wszystkimi kanonami, zgodnie ze wszystkimi standardami i wymaganiami, to opiera się na jej cieście – mące uzyskanej z pszenicy durum, niewielkiej ilości wody, soli i drożdży. Innymi słowy, ciasto nie zawiera żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby niekorzystnie wpłynąć na stan zdrowia lub sylwetki. Rzeczywiście, nie ma ani tłuszczu, ani rafinowanej mąki, ani cukru. Czasami do ciasta dodaje się trochę oliwy z oliwek, która ma wiele przydatnych właściwości.
Mąka, którą otrzymano z pszenicy durum, jest niewyczerpanym źródłem złożonych węglowodanów, białka i witamin z grupy B, które długo nasycają organizm. Ponadto węglowodany te biorą udział w regulacji poziomu cukru we krwi. Porównując tę mąkę ze zwykłą mąką, można zauważyć, że nie przyczyni się ona do zwiększenia masy ciała, nawet, jeśli będzie spożywana z godną pozazdroszczenia regularnością. Nie są to fantazje i przypuszczenia, podobny stan rzeczy został oficjalnie udokumentowany z uwagi na fakt, że kilka lat temu przeprowadzono szereg badań, podczas których naukowcy byli w stanie ustalić powyższe fakty. Ponadto naukowcy dowiedzieli się, że ludzie, którzy regularnie jedzą prawdziwą pizzę z pizzerii (a nie półprodukty), mają niski stopień podatności na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Czy pizza może przyczynić się do dobrego zdrowia?
Przez stulecia mieszkańcy Francji spożywali sporo tłuszczów, jednak rzadko cierpią z powodu zawału mięśnia sercowego. Okazuje się, że tak zwana dieta śródziemnomorska odgrywa fundamentalną rolę, którą lekarze z różnych krajów uznają za jedną z najbardziej przydatnych. Tak, więc prawdziwa pizza zajmuje jedno z kluczowych miejsc w diecie tego typu.
Jednak nie tylko mąka poprawia zdrowie ludzi. Dość często przy przygotowywaniu pizzy dodaje się mozzarellę, specjalny rodzaj sera, który zawiera wiele korzystnych pierwiastków śladowych i witamin. Mozzarella ma dużo łatwo przyswajalnego białka, ten ser jest uważany za jedno z najlepszych źródeł białka. Ponadto w serze występuje duża ilość wapnia, od której bezpośrednio zależy stan kości i zębów.
Prawie każdy rodzaj pizzy zawiera pomidory, które są źródłem dużej ilości witamin. Wiadomo, że regularne i długotrwałe spożywanie pomidorów pozwala pozbyć się chronicznego zmęczenia, normalizować ciśnienie krwi, neutralizować objawy niedokrwistości i osłabienia oraz poprawiać funkcjonowanie narządów wewnętrznych.
Podsumowując, należy podkreślić, że specjaliści medycyny konwencjonalnej doszli do wniosku, że prawdziwą pizzę można jeść dwa razy w tygodniu. Ciekawe, że Włosi jedzą to danie prawie codziennie i nie cierpią z powodu nadwagi ani żadnych chorób. Spożywając dobrze przygotowaną pizzę opartą na dobrych składnikach można pomóc swojemu organizmowi. Teraz staje się jasne, że pizza może być częścią diety osób prowadzących zdrowy tryb życia i dbających, o jakość spożywanego jedzenia.