Wskazówki dotyczące gotowania, które należy zawsze przechowywać w kuchni

Masz dość fast foodów i dań na wynos? Spodziewasz się wkrótce towarzystwa? Jeśli odpowiedziałeś „tak” na te pytania, być może potrzebujesz inspiracji kulinarnej.

Te wskazówki powinny pomóc Ci ponownie nabrać pasji do gotowania!Kiedy robisz zapasy, rób dużo. Następnie umieść go w plastikowej torbie na suwak, opatrz go datą i zamroź. W ten sposób możesz go wyciągnąć, gdy chcesz zrobić zupę. Możesz go użyć do zagotowania niektórych warzyw. Mając trochę w zamrażarce, przygotowanie zdrowych posiłków będzie o wiele łatwiejsze.Zrób wywar w dużych ilościach. Wywar można stosować w wielu różnych przepisach. Jeśli raz zrobisz dużą porcję, łatwo ją przechować do późniejszego wykorzystania. Po prostu włóż go do torebek, które można zapieczętować. Włóż go do zamrażarki i rozmroź, gdy będziesz go potrzebować.Kiedy siekasz zioła przed posiłkiem, wskazówką, którą możesz zastosować, jest posypanie odrobiną soli na desce do krojenia. Zapewni to dodatkowe tarcie, dzięki czemu możesz zmaksymalizować cięcia. Wysokiej jakości kawałki ziół zapewnią wspaniały posiłek, gdy wszystko będzie gotowe.Gotowanie w kuchence mikrofalowej cytryny lub limonki przez kilka sekund może uwolnić soki. Czasami cytrusy w sklepie spożywczym nie są tak świeże, jak mogłyby być, co utrudnia wyciskanie soku. Jeśli podgrzejesz ją w mikrofalówce przez 10 sekund, a następnie przetoczysz między dłonią a blatem, uwolni więcej soku.Gotując kolejny duży garnek spaghetti, dodaj kroplę oleju do wrzącej wody. Wskazówki dotyczące gotowania, które należy zawsze przechowywać w kuchni

Zapobiegnie to sklejaniu się makaronu i poprawi jego smak.

Twój czas gotowania pozostanie taki sam i nie będzie dodatkowej pracy przy użyciu tej metody.Jeśli chcesz jajka na twardo, które łatwo się obierają, musisz je schłodzić przed ich obraniem. Gotowane jajka prosto z gorącej wody nie mają oddzielenia między jajkiem a skorupką. Napełniając garnek zimną wodą przed obieraniem jajek do środka, zachęcasz jajka do kompresji, tworząc w ten sposób warstwę powietrza między jajkami a ich skorupkami, co ułatwia ich obieranie.Jeśli planujesz kupić rybę w supermarkecie lub sklepie rybnym, koniecznie zapytaj osobę za ladą, czy czujesz zapach ryby. Ryba powinna być bardzo jędrna i nie powinna mieć żadnego ostrego zapachu. W przeciwnym razie nie kupuj tego, ponieważ prawdopodobnie nie są świeże.Kiedy czujesz, że w twoim daniu czegoś brakuje, ale nie jest to sól, zastanów się nad czymś kwaśnym. Cytryna, wino i ocet mogą być świetnymi sposobami na dodanie kwasu do przepisu. Zdrowa kwasowość równoważy smak wszystkiego, co słodkie. Może to być również wspaniały sposób na dodanie „słonego” smaku, jeśli jesteś na diecie niskosolnej.Przechowując przedmioty w kuchni, warto zadbać o to, aby były one przechowywane w hermetycznych i szczelnie zamkniętych pojemnikach z dwóch powodów. Podczas gdy większość produktów spożywczych zestarzeje się pod wpływem stałego kontaktu z powietrzem, kolejną wielką obawą jest to, że produkt zostanie przejęty przez robaki.Fasolę przechowywaną przez dłuższy czas należy sprawdzić pod kątem uszkodzeń spowodowanych przez owady lub pleśń. Zamiast patrzeć wizualnie na każdą fasolę, włóż je do miski z zimną wodą. Używaj tylko tych, które opadają na dno, ponieważ te pływające są albo uszkodzone przez owady, albo pleśń.Nie pozwól, aby gotowanie cię frustrowało, nawet jeśli na początku ci się nie uda; staniesz się w tym lepszy, gdy będziesz ćwiczyć. Pamiętaj o dobrej zabawie. Pomyśl o radości, jaką będziesz musiał dzielić się swoimi dziełami z rodziną i przyjaciółmi.