Jak przechowywać jabłka?

Przechowywanie owoców i warzyw powinno odbywać się w odpowiednich warunkach. Kiedy zbierzemy owoce, i czekamy na ich odbiór przykładowo przez zakład przetwórstwa musimy je przechować.

W tym celu warto zaopatrzyć się w chłodnie, obecnie chłodnie buduje się na podstawie konstrukcji stalowych, gdzie ściany wykonane są z blachy. Koszt budowy hali stalowej jest niższy niż w przypadku haki murowanej. Jeżeli potrzebujemy chłodni powinniśmy zastanowić się jakie produkty będziemy przechowywali. Warto zatem rozplanować wielkość pomieszczenia, ale także podział pomieszczeń, gdzie będziemy mogli utrzymywać różną temperaturę, w zależności od przechowywanych tam warzyw i owoców. Będą to kombinowane chłodnie oparte na potrzebach dla towarów o różnych wymaganiach dotyczących chłodzenia.

Warto zainstalować właściwe systemy chłodzenia, które także powinny posiadać czujniki nie tylko temperatury, ale także wilgotności powietrza. W zależności od rozmiarów chłodnia jest przystosowana do przechowywana różnej liczby produktów spożywczych.

Czasami chłodnia to wręcz osobne pomieszczenie w budynku, a niekiedy nie ma potrzeby budowania aż tak dużych chłodni. W przypadku kiedy chłodnia jest jedynie maszyną, jej wydajność jest o dużo mniejsza niż wówczas kiedy jest to specjalnie przystosowane do przechowywania artykułów spożywczych pomieszczenie. Istotne jest również jego najlepsze wyizolowanie, i zabezpieczenie przed napływem na przykład ciepłego powietrza. Jeżeli zastanawiamy się jak przechowywać jabłka, powinniśmy określić ile czasu spędza one w chłodni. Wówczas możemy dobrać optymalne warunki przechowywania, nie można bowiem zamrozić owoców które stracą swoje właściwości. Nie zawsze mrożenie było jednym ze sposobów przechowywania artykułów spożywczych. W dawnych czasach mrożenie takie jakie znamy dziś nie było możliwe, dlatego stosowano różne inne metody pozwalające na przechowywanie na przykład mięsa. Jedną z takich metod stosowaną jeszcze mniej więcej pół wieku temu na terenie naszego kraju było po prostu solenie mięsa. Dopiero pojawienie się lodówek umożliwiło mrożenie, które jest o wiele bezpieczniejsze jeśli chodzi o przechowywanie produktów różnych spożywczych.